Moderate kristne sier de ikke har noen problemer med å pare det vitenskapen forteller oss om universets og livets utvikling med troen på Gud. De samme moderate kristne har sørget for å grunnlovsfeste krav til statsråders religiøsitet, slik at en regjering hvor flertallet ikke tror på følgende skapelsesberetning pr i dag ikke er konstitusjonelt mulig:

For ca 13.7 milliarder år siden bestemte Gud seg for å skape et vesen i sitt bilde. Mennesket. Han orkestrerte derfor et urknall som ga liv til vårt univers.

(Det er usikkert hvordan den allmektige Gud kjørte løpet videre. Enten var orkestreringen av urknallet så finstemt at absolutt alt som siden skjedde måtte skje. Eller så grep Gud inn med jevne mellomrom for å få dem til å skje. Begge tilnærmingsmåter er fullt ut kompatible med allmektighet. Men et interessant spørsmål, det er det.)

Uansett. Griseriet fra urknallet samlet seg etter hvert og når disse ansamlingene ble store nok, og varme nok inni seg, startet en fusjonsprosess som igjen skapte stjerner. Mange av dem, for å skape mennesket valgte nemlig Gud å lage noe sånn som hundre milliarder galakser, hver og en bestående av opp til hundre milliarder stjerner. Sånn cirka, altså.

En av disse hundre milliarder galaksene er den vi kjenner som melkeveien. Og en av stjernene der er vår sol som ble til ca 9 milliarder år etter at Gud bestemte seg for å lage mennesker, altså for ca 4,7 milliarder år siden. Det tok et par millioner år til før søplet rundt sola blandt annet hadde blitt til den planeten vi alle elsker å hate. Tellus. Jorden. Third rock from the sun.

Jorden var annerledes den gang. Siden det fortsatt krydde av søppel der ute som stadig bombarderte jorden, ble jorden enormt varm – så varm at den faktisk var flytende. Helvete på jord, for å leke litt med et uttrykk fra en populær bok.

I oppskriften Gud brukte tok det ca 1 milliard til med baking før jorden og forholdene lå til rette for Livets inntreden. Etter hvert trakk noe av Livet opp på land, og hele tiden utviklet det seg og nye arter ble sakte men sikkert dannet. Gud ville at målet hans, altså mennesket, skulle ha fugler og derfor sørget han for en lang dødperiode med dinosaurer. Når så noen dinoer endelig hadde utviklet seg til noe fjærbefengt og flyvende ble resten av dinoene utryddet. Sannsynligvis av en komet, og de lærde strides ennå om hvorvidt denne kometen ble rasket sammen og pælma ned hit der og da av Gud himself, eller om dens tilblivelse, bane og endestasjon hadde vært en del av masterplanen under urknallet.

Anyways – menneskene var nå sikret fugler. Takk Gud for det. Hva hadde søndagsmorgen vært uten egg og bacon? Hva hadde indianerne vært uten fjærpryd?

Vel, Livet gikk sin gang, og for ca to millioner år siden dukket de første homo-artene opp. Det er usikkert om noen av disse mente at de var skapt i Guds bilde, men de tok i tilfelle åpenbart feil for borte ble de. Jeg mener, som om det skulle finnes neandertalere i himmelen! No sir!

Endelig! Homo sapiens sapiens dukket opp for noe sånn som 130.000 år siden. Men i Afrika! Gud ventet tålmodig til noen av dem hadde flyttet til Midtøsten, og inngikk der en deal med en trivelig folkegruppe om at han skulle være deres Gud mot at de var hans utvalgte folk. Endelig hadde Gud nådd målet sitt – noen som kunne tilbe ham!

Etter en stund ble imidlertid Gud så sint på menneskene at det eneste som kunne blidgjøre ham var hvis han kunne la seg selv dø en pinefull død for menneskenes synder. Derfor satte han barn på en jødisk jomfru. Og resten er historie.

Personlig synes jeg nevnte historie halter litt – den stemmer liksom så mye bedre hvis du tar Gud ut av ligningen, sammen med ideen om mennesket som selve målet med hele prosessen som så langt har tatt 13.7 milliarder år. Det virker for meg hakket arrogant å tro at alt som har skjedd har hatt som mål å skape oss. Men hva vet vel jeg? Jeg vet bare at sånn ca det som er skissert over er en historie som en majoritet av kristne sier de ikke har noen problemer med å få til å henge sammen. Ja, og så har du en dynge av agnostikere som sier at det jo kan hende at det faktisk er sånn.

I mellomtiden skulle jeg bare ønske at religionsfrihet også innebar frihet fra religion. Ingen statskirke. Ingen formålsparagraf. Ingen blasfemilover. Intet krav om statsråders lutherske orientering.

Jaja, de kaller meg visst ekstremist…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende