Grisen er et vakkert, renslig og intelligent dyr og deler en mangetusenårig historie med mennesket. Sus scrofa domesticus og homo sapiens sapiens nærmer seg 9000 år med gjensidig nytte, glede og samvær. Selv her i Norge har vi holdt det gående sammen i over 3400 år. Grisen er dermed en soleklar kandidat til plassen som menneskets nest beste venn.

Knapt noe dyr på kloden har etterlatt seg et slikt vell av ord og uttrykk som grisen, og paradoksalt nok er de fleste kontroversielle. På den ene siden finner man en flom av respekt, på den andre det motsatte. Grisen figurerer i såvel kunst som adelig heraldikk. Den brukes som et symbol på godt og vondt. Et begrep som «svindyrt» indikerer at noe er kostbart, og kanskje i overkant av hva man kunne forvente. «Din gris» gir assosiasjoner til noe urent eller uærlig. «Griseheldig» gir assosiasjoner til tilfeldig flaks og lykke. Dette og en rekke andre slike uttrykk er en klar indikasjon på at grisen har vært svært betydningsfull for mennesket gjennom lang tid. I Kina har man sågar valgt å hedre grisen i sin kalender. I Norge har vi uttrykket «kjælegris» som understreker at grisen alltid har vært noe mer enn mat for oss.

I det siste har det imidlertid gått sport i norske, såvel som danske, avisredaksjoner å karikere dette noble vesen på det mest groteske vis. Plutselig ser man Sus domesticus hengt ut i avisers forsider som en maktsyk, stormannsgal, voldselskende og frihetsundertrykkende kjøttpeis, visstnok også med pedofile trekk!

Vi i Foreningen Grisens Venner føler oss hånet, krenket og tråkket på. Vi forlanger engasjement fra Støre, Pølse-Hansen og Stoltenberg umiddelbart. Særlig Bjarne Håkons taushet skuffer. Vet i det hele tatt Pølse-Hansen hva pølse er laget av?

Selvfølgelig har vi ytringsfrihet i Norge, og det er vi veldig for at vi skal ha, men når denne friheten misbrukes så grasalt, utelukkende for å mobbe og undertrykke umælende kjælegriser, er vi langt utenfor det ytringsfriheten er ment å skulle beskytte. Ytringsfrihet under ansvar, sånn er det det skal være, og her har uansvarligheten til de grader nådd så langt at de ansvarlige burde, nettopp, ansvarliggjøres, knebles og muligens også fengsles. I det minste kunne de iallefall si unnskyld.

Derfor oppfordrer vi alle Grisens Venner om å stille opp på en demonstrasjon hvor vi blokkerer f eks Oslo Taxis garasjeanlegg og sentrale drosjeholdeplasser i noen timer på førstkommende onsdag. Hvis drosjetrafikken stopper opp får saken sikkert oppmerksomhet nok til at norske politikere får øynene opp for den svinske hetsen norske griser blir utsatt for.

Nok er nok og tiden for å sette ned foten og si fra er nå.

For Foreningen Grisens Venner,
Hubert Duun

PS! Plakater og slagord utdeles på stedet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende